Herpes Simplex

Postoje dva tipa Humanog Herpes Simplex virusa: HSV 1 i HSV 2. Rezervoar ovog virusa je čovek. Čak 85 % odraslih osoba ima u krvi antitela prema HSV 1, a 25 % prema HSV 2.

Infekcija se prenosi direktnim kontaktom sa obolelom osobom. Virus se može naći u pljuvački, oku, guši, na genitalijama. Primarne infekcije virusom najčešce se lokalizuju na koži i služokožama, a virus zatim ostaje neaktivan u ćelijama gangliona. Nakon primarne infekcije Herpes Simplex virus se u organizmu nalazi u latentnom stanju. Njegovom reaktivacijom nastaje ponovna infekcija. Recidivi su obično blaži i traju kraće. Do reaktivacije dolazi nakon izlaganja suncu, traume, emocionalnog stresa, premora...

Primarna infekcija HSV 1 je najčešće lokalizovana na granici usne i kože,mada se može pojaviti i na drugim mestima na telu i uglavnom nastaje još u detinjstvu. Nakon infekcije do pojave simptoma protekne 5-10 dana. Posle primarne infekcije Herpes Simplex virusom bolesnik razvija antitela prema virusu. Promene započinju osećajem svraba i peckanja, potom se formiraju mali plikovi (vezikule), erozije i kraste. Za kompletan oporavak potrebno je 8-10 dana. Virus je moguće izolovati iz promene prva 4 dana. Recidivi nastaju 3 do 4 puta godišnje, nekada ređe ili češce.

Primarna genitalna infekcija je u 95% slučajeva vezana za polni kontakt. Najčešće se javlja 3-14 dana nakon seksualnog kontakta sa osobom koja ima aktivnu genitalnu leziju. Genitalnu leziju izazivaju oba Herpes Simplex virusa, ali u 80% slučajeva je izolovan HSV 2. Nakon peckanja a ponekad i bolova pojavljuju se mali plikovi (vezikule) i ranice (erozije). Često je prisutan bol pri mokrenju. Limfni čvorovi u preponama mogu biti uvećani. Primarna infekcija obično traje 18-21 dan, a virus se može izolovati iz promene u prvih 11 dana.

Uzroci koji dovode do ponovnog nastanka bolesti su pad opšte otpornosti organizma, menstruacija, trauma pri polnom odnosu, emocionalni stres, promena klime, zračenje, druge infekcije u organizmu. Recidivi su češci kod muškaraca, a bolniji kod žena. Obično 3-4 puta godišnje, a 15% bolesnika ima 8 i više recidiva. Promene obično prolaze za desetak dana.

Od terapije se koriste antivirotici - najčešće je to Aciklovir. Terapiju treba započeti u prvih 48 sati od pojave vezikula. 

 

Dr Jegda

Specijalistička dermatoveneraloška ordinacija
 
  Kralja Milutina 53, Beograd
  +381 11 36 20 848
  +381 63 80 87 240
  @dermatolog_drjegda
  @laserskaepilacijadrjegda

Blog

03 april 2017
14 februar 2017
14 februar 2017
© 1999 - 2024 Dr Jegda. Sva prava zadržana. Implementacija: TEHNO.RS

Search