Upala folikula dlaka - folikulitis

Problem zbog koga se devojke i mladići često obraćaju dermatologu, a koji se uspešno rešava laserskom epilacijom, Folikulitis je zapaljensko oboljenje folikula dlake čiji je najčešći izazivač bakterija Staphylococcus aureus.

Kod mladih devojaka često se javlja u predelu prepona i ekstremiteta (ruku i nogu), a kod muškaraca u predelu brade i vrata ali se može pojaviti i na bilo kom drugom delu tela. Folikulitis može biti površinski i duboki (najčešće nastaje kao posledica fizičke ili hemijske iritacije kože). Na koži se pojavljuju crvene bubuljice i gnojanice. Često pacijenti sami diraju nastale promene pa se one tako sve više šire. Ukoliko zapaljenski proces zahvati i perifolikularno-okolno tkivo i ako se proširi u dubinu - hipoderm, nastaju furunkuli odnosno čirevi. Mogu se javiti na svim delovima tela osim na dlanovima i tabanima - jer su oni lišeni dlačnih folikula.

Lečenje podrazumeva davanje antibiotika. Nekada je neophodno davati ih duži vremenski period, posebno ako su zahvaćene velike površine kao što su noge. Ne retko se oboljenje vraća nakon antibiotske terapije.

Danas postoje mnogo savremeniji vidovi terapije kojima se mladi rado podvrgavaju, a to je lasersko uklanjanje malja. Ono ne samo da trajno rešava problema, već je koža nakon tretmana glatka I lepša. Samim tim dobija se i pozitivan estetski efekat koji je za svaku mladu osobu veoma važan. Treba napomenuti da laserske tretmane mora da radi dermatolog sa stručnim znanjem i kliničkim iskustvom da ne bi došlo do neželjenih efekata po kožu pacijenta (opekotina), jer je samo u tom slucaju tretman efikasan i potpuno bezbedan.

 

Dr Jegda

Specijalistička dermatoveneraloška ordinacija
 
  Kralja Milutina 53, Beograd
  +381 11 36 20 848
  +381 63 80 87 240
  @dermatolog_drjegda
  @laserskaepilacijadrjegda

Blog

03 april 2017
14 februar 2017
14 februar 2017
© 1999 - 2024 Dr Jegda. Sva prava zadržana. Implementacija: TEHNO.RS

Search