Nokti

Nokti imaju zaštitnu funkciju i oni nam omogućavaju obavljanje preciznih radnji. Omogućavaju prstima hvatanje, grebanje…

U koliko primetite neke promene na noktima obavezno se javite dermatologu i to što pre, jer u početnom stadijumu bolesti može Vam mnogo više pomoći i sa manje napora rešiti Vam problem. Takođe, promene na noktima mogu ukazati i na neko ozbiljnije oboljenje, odnosno na nešto što nismo odmah u stanju da primetimo, a dešava se u našem organizmu. U koliko se promeni boja nokta, na primer ako postane nokat žut, dermatolog će pomisliti na neku mehaničku povredu, gljivičnu infekciju ili čak možda i psorijazu. Takođe je sem boje potrebno uočiti da li je nokatna ploča zadebljala, trošna i da li se odiže od podloge.

Žuta prebojenost nokta takođe može ukazivati na oboljenja pluća, dok kod dijabetesa sem žutih nokatnih ploča može biti prisutno i sitno krvavljenje.

Beličasta prebojenost nokta (najčešće tačkasta) može biti uzrokovana blagim traumama, prodorom vazduha i prolazna je . Ali isto tako beličasta boja može ići u prilog anemiji, promenama na jetri, ulkusnim bolestima, kao i stanjima posle hemioterapije, dok kod bubrežnih oboljenja polovina nokta može biti bela, a druga polovina ružičasta.

U koliko primetimo plavičastu boju nokta to nam govori da organizam ne dobija dovoljnu količinu kiseonika. Treba pomisliti na pluća.

Crvenkasta boja pak može ukazati na neka srčana oboljenja.

Kada postoji crna boja treba pomisliti na malignu melanonihiju koja u ovom slučaju može biti jedan od najopasnijih i najagresivnijih karcinoma.

Savet: Obazrivo i uvek uz konsultaciju stručnog lica, jer nokti zaista mogu biti ogledalo našeg zdravlja, ali isto tako u koliko niste dovoljno stručni mogu Vas zavarati.

 

Jegda MD

Specialist practice in dermatology & venerology
 
  53 Kralja Milutina, Belgrade, Serbia
  +381 11 36 20 848
  +381 63 80 87 240
  @dermatolog_drjegda
  @laserskaepilacijadrjegda

Blog

03 April 2017
14 February 2017
14 February 2017
© 1999 - 2024 Jegda MD. All Rights Reserved. Powered by TEHNO.RS

Search